Kontantinsats

Vad innebär kontantinsats?
En del av lånet man tar för att köpa en bostad kan utgöras av så kallad kontantinsats. Detta innebär att man betalar en mindre summa kontant till banken eller låneinstitutet där man tar sitt lån. Det är många som lånar även denna summa då inte alla som lånar till bostad har kontanta medel som täcker denna del. Det man gör då är att höja topplånet till den önskade nivån. Kontantinsatsen är oftast ungefär 10-20% av den totala köpeskillingen.

Ska man lägga alla pengarna på kontantinsats?
Då lån för bostad oftast är ganska stora lån utgör 10-20% av lånebeloppet en betydande summa pengar som få människor har undansparat. Många som köper hus har en del saker som de vill förändra och bygga om. Det brukar ofta också innebära att man behöver köpa en mängd möbler och redskap. Detta gör att det är värt att tänka på att inte lägga allt sitt sparkapital som kontantinsats då man då saknar kontanta medel för att införskaffa de saker som man behöver till den nya bostaden.

Vad är fördelen med att lägga kontantinsats?
Fördelen med att lägga en stor kontantinsats är att man sänker sitt lån och därmed lånekostnaden. Den del som minskar på lånet när man lägger kontantinsats är topplånet, vilket är den dyraste delen av lånet. Därför är det också önskvärt som köpare att lägga så stor kontantinsats som möjligt eftersom man då minskar den del av lånet som kostar mest. Däremot är det långt ifrån alla som lägger en stor kontantinsats eftersom man oftast inte har så mycket pengar sparade. Så om du inte har pengar undanstoppade för en kontantinsats på lånet så behöver du inte bli avskräckt. Det går nämligen utmärkt att ta ett bostadslån ändå!

Även banken ser det som positivt om köparen lägger 10-20% av köpeskillingen kontant eftersom lånet därmed minskar. Detta gör även att risken för banken eller låneinstitutet minskar. Man skall komma ihåg att kontantinsatsen är förhandlingsbar. Du har alltså chans att själv påverka hur stor kontantinsatsen för ditt lån till bostad skall vara.!
  

 

 

   Bostadslån                                            Mobillån                               Topplån                                                                     Hem
   Bostadslån med betalningsanmärkning               Privatlån                                                                                                  Kontakta oss
   Kontantinsats                                         Smslån
   Mikrolån                                               Smslån med betalningsanmärkning
   Minilån                                                Snabblån