Topplån

Vad menas med topplån?
En liten del av lånet man tar för att köpa en bostad utgörs av så kallat topplån. Denna del av lånet brukar utgöra mellan 5-20% av lånebeloppet. Den andra delen av lånet kallas bottenlån och är därmed den största delen. Topplånet löper på relativt kort tid, upp till 20 år och kan ha både fast och rörlig ränta, allt efter vad man som låntagare tycker passar bäst.

Hur påverkas bostadslånet av topplånet?
Topplånet har ett par procentenheter högre ränta än vad bottenlånet har vilket beror på att detta är ett pantlöst lån. Med detta menas att det inte finns någon säkerhet för detta lån (jämför bottenlån där bostaden står som säkerhet för lånebeloppet). Då kostnaden för den del av lånet som utgörs av topplån är dyrast brukar man amortera av detta först innan man börjar amortera av på bottenlånet. Detta gör att löptiden för topplånet är kortare än för bottenlånet eftersom man räknar med att betala tillbaka topplånet på kortare tid än resten av lånet.

Kan jag minska kostnaden på topplånet?
En del lägger in en kontantinsats på bostadslånet i samband med att man tar lånet. Om detta görs så minskar man den del av lånet som består av topplån, alltså det dyraste lånet. Det är dock långt ifrån alla som gör detta.

Finns det fler sätt att minska kostnaden på topplånet?
Hur stor del av bostadslånet som utgörs av topplån varierar beroende på hur bra du lyckas förhandla med din långivare. Eftersom denna del är den dyraste delen bör du försöka få det att utgöra så liten del av det totala lånet som möjligt. Försök istället få bottenlån på så stor del av lånet du kan!
  

 

 

   Bostadslån                                            Mobillån                               Topplån                                                                     Hem
   Bostadslån med betalningsanmärkning               Privatlån                                                                                                        Kontakta oss
   Kontantinsats                                         Smslån
   Mikrolån                                               Smslån med betalningsanmärkning
   Minilån                                                Snabblån